ΙΣΤΟΡΙΑ

Το όνομά μας έλκει την καταγωγή του από την πιο διάσημη Ελληνική ορχήστρα που δημιουργήθηκε στη Σμύρνη και έκανε το γύρο του κόσμου κατά το χρονικό διάστημα 1898 – 1921.

Εστουδιαντίνα Σχετικά Estoudiantina

Οι «Εστουδιαντίνες»

Η επιτυχία της πρώτης Εστουδιαντίνας έδωσε ώθηση και σε άλλους επίλεκτους μουσικούς της Πόλης και της Σμύρνης να δημιουργήσουν ανάλογες μουσικές ομάδες. Αναπτύχθηκε έτσι ένα καινοτόμο και πρότυπο μουσικό κίνημα, μια ορχήστρα που δημιούργησε νέες μορφές στην Ελληνική μουσική μέσω της αφομοίωσης στοιχείων της Ανατολής και της Δύσης.

​Αυτό το είδος ορχήστρας έγινε η πρώτη και αυθεντικότερη μουσική γέφυρα, συνδυάζοντας αρμονικά τα ετερόκλητα εθνικά, μουσικά, πολιτιστικά και δημιουργικά στοιχεία δύο τόσο διαφορετικών κόσμων. Η Εστουδιαντίνα έγινε γνωστή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, συνδύασε πολλά και διαφορετικά όργανα και κάλυψε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο: βυζαντινούς ύμνους και σμυρναίικα τραγούδια «αλλά τούρκα» έως χόρες, σύρμπες, ντόινες, αλλά και έντεχνες μουσικές όπως βαλς και πόλκες «αλά φράνκα».

Πολλοί από τους ιδρυτές της Εστουδιαντίνας της Σμύρνης, ερχόμενοι στην Αθήνα μετά το 1922, στήνουν και συντονίζουν ως διευθυντές και συνθέτες τις πρώτες δισκογραφικές εταιρίες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών αξίζει να επισημάνει κανείς τον Σπύρο Περιστέρη, τον Παναγιώτη Τούντα, τον Ευάγγελο Παπάζογλου, τον Δημήτρη Σέμση κ.ά.

Το σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο, ενδεικτικό της προσφοράς της Εστουδιαντίνας, υπήρξε το γεγονός ότι στους κόλπους της γεννήθηκε η οπερέτα, διαμορφώθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι, η Αθηναϊκή καντάδα και αργότερα το λαϊκό τραγούδι, διαχωρίζοντας σαφώς το ύφος των τραγουδιών σε ελαφρό και λαϊκό τραγούδι, με τους διάφορους χαρακτήρες του.

Η δική μας Εστουδιαντίνα

​Στα χνάρια αυτής της λαμπρής ιστορίας δημιουργήθηκε το 1998 στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, η νέα Εστουδιαντίνα.  Μια 20μελής ορχήστρα νέων μουσικών που ασχολείται με την μελέτη και την προσέγγιση των μουσικών ιδιωμάτων της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Εστουδιαντίνα

Η Εστουδιαντίνα συμμετέχει σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις και φεστιβάλ, συμπράττοντας επί σκηνής με σημαντικούς μουσικούς της διεθνούς σκηνής όπως ο Peter Gabriel, ο Ara Didjan, o  Goksel Baktagir, o Zulfu Livaneli, με τους κορυφαίους ακκορντεονίστες Ionika Minune (Ρουμανία), ο Peter Raalchef (Βουλγαρία) και με λαϊκές ορχήστρες από τα Βαλκάνια.

​Με την ορχήστρα έχουν συνεργαστεί δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις μερικοί από τους σπουδαιότερους  Έλληνες τραγουδιστές όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς,  Παντελής Θαλασσινός, Πέτρος Γαϊτάνος, Ελένη Βιτάλη, Αγάθωνας, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος, Παναγιώτης Λάλεζας, Χρίστος Τσιαμούλης, Χρόνης Αηδονίδης, κ.ά., αλλά και η νεότερη γενιά ερμηνευτών όπως οι  Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Χαρούλης, Ορφέας Περίδης, Μάνος Πυροβολάκης, Ασπασία Στρατηγού. 

Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Εστουδιαντίνα

Περισσότερες από 1000 συναυλίες έχουν πραγματοποιηθεί από το 1999 στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ρουμανία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Αυστραλία, Ν. Αφρική κ. α.) στους γνωστότερους συναυλιακούς χώρους, με την σύμπραξη των σπουδαιότερων ερμηνευτών της Ελληνικής μουσικής, και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές τόσο από Έλληνες όσο και διεθνείς κριτικούς καθώς και από τον τύπο. Εν μέσω δύσκολων καιρών για ποιοτική μουσική δημιουργία η Εστουδιαντίνα κατάφερε να έχει μόνιμους θαυμαστές και φίλους, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό και κώδικα επικοινωνίας την αγάπη τους για τις φόρμες της Ελληνικής μουσικής.

300.000 θεατές παρακολούθησαν ζωντανά την Εστουδιαντίνα στην παράσταση Σμύρνη μου αγαπημένη της Μιμής Ντενίση, η οποία παρουσιάστηκε επί 3 χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο με μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Τον Ιούνιο του 2017, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, 5.000 θεατές παρακολούθησαν την Εστουδιαντίνα νέας Ιωνίας Βόλου σε ένα επετειακό πρόγραμμα για τα εικοσάχρονα γενέθλιά της στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Οι προτάσεις της Εστουδιαντίνας στο χώρο του πολιτισμού δεν σταματούν στις συναυλίες και στη δισκογραφία, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως η ερευνητική εργασία, ειδικές εκδόσεις και ανεξάρτητες παραγωγές καθώς και σε πρωτοβουλίες για την καταγραφή ιστορικού υλικού και δημιουργία αρχείων, αλλά και στην προσέγγιση της μουσικής εκπαίδευσης.

Η δισκογραφία της Εστουδιαντίνας έχει διανεμηθεί σε περισσότερα από 700 χιλιάδες αντίτυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (18 δίσκοι).