Εστουδιαντίνα – Γλυκερία: “Του Έρωτα Και Της Ξενιτιάς”

ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ZIAD RAJAB – DILEK KOC- ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ

Η κορυφαία ορχήστρα Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου που δημιούργησε ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης συμπράττει με την μοναδική Γλυκερία σε μία ζωντανή παρουσίαση τραγουδιών που έχουν εγγραφεί στη συλλογική μας μνήμη.

Το album «Του έρωτα και της ξενιτιάς» αποτυπώνει αυτή την εξαιρετική συναυλία.

Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης γράφει για εκείνη τη νύχτα.

Του έρωτα και της ξενιτιάς

Όταν μετά από χρόνια ξανακούσαμε το υλικό της συναυλίας μας, από το Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα όπως όταν ξαναβλέπεις μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία. Πώς να περιγράψεις αυτή την συγκίνηση. Ήμασταν όλοι εκεί, όπως και την πρώτη μέρα που συναντηθήκαμε, εικοσιδύο χρόνια πριν.

Η γενναιοδωρία κάποιων ανθρώπων που μας αγκάλιασαν από τα πρώτα μας βήματα, μας έδωσε δύναμη να υπάρχουμε και να δημιουργούμε μέχρι σήμερα. Από τους πρώτους ήταν η Γλυκερία. Μια από τις σπουδαιότερες φωνές της Μεσογείου που όταν την ακούς μαγεύεσαι, σε ταξιδεύει στους ωραιότερους δρόμους της μουσικής. Πήρε την ισχυρή παράδοση των μεγάλων φωνών, της Μαρίκας Παπαγκίκα, της Ρόζας Εσκενάζυ, της Ρίτας Αμπατζή, της Umm Kulthum και έφτιαξε τον δικό της κόσμο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο δρόμο του ερμηνευτή- τραγουδιστή.

Σε αυτό το άλμπουμ το μοναδικό ντοκουμέντο από τις συναυλίες μας στις 8 & 9 Σεπτεμβρίου του 2008, στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κονσέρτο για ορχήστρα και φωνή, περιλαμβάνονται σπουδαία διαμάντια της Ελληνικής και Μεσογειακής μουσικής με θέμα τον έρωτα και την ξενιτιά. Αποδίδονται με τον ιδιαίτερο ήχο της Εστουδιαντίνας, με τον δικό μας τρόπο, σε ένα διαλογικό και δεξιοτεχνικό παιχνίδι, με αυτή τη σπουδαία ερμηνεύτρια.

Τότε εμείς σαν ορχήστρα ήμασταν μόλις εννιά ετών. 

Σήμερα ακούγοντας ως ακροατές αυτό το υλικό, νιώθουμε αυτό το ίδιο συναίσθημα όπως και τότε. Η μουσική είναι η λύτρωσή μας. Αυτή μας έμαθε να ζούμε συλλογικά, με αγάπη και δημιουργικότητα.

Σε αυτές τις παραστάσεις είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε δύο πρόσωπα της μουσικής που προέρχονται από την Συρία και την Τουρκία. Αγαπούν την ελληνική μουσική και έδωσαν τον δικό τους ήχο στις παραστάσεις μας. Η Dilec Koc από την Τουρκία και ο Σύριος ουτίστας και τραγουδιστής Ziad Rajab. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Του έρωτα και της ξενιτιάς

Share this:

TAGS